Llicenciada en Traducció i Interpretació (anglès i alemany) per la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Llicenciada en Dret per la Universitat de Lleida (UdL). Premi extraordinari de llicenciatura. Doctora en Dret per la UdL, cum laude, i premi extraordinari de doctorat. LLM en Dret Alimentari (Food Law) per la Universitat de Luiss (Roma). Professora agregada (acreditada catedràtica per l’AQU) de Dret Administratiu en la Universitat de Lleida. Formació i estances d’investigació en universitats i centres europeus (Max Planck Institute, Pau, Spisa-Bologna, Copenhagen, La Sapineza, Luiss-Roma, Sant’Anna-Pisa) y estatunidenques (Harvard i Georgetown).
La seva activitat investigadora està vinculada, d’una banda, a la part general del Dret Administratiu, amb el focus posat en la protecció de drets fonamentals en el marc de l’actuació administrativa juntament amb temes vinculats a la jurisdicció contenciós-administrativa. Fruit de d’aquestes línies, ha publicat la monografia L’autorització judicial d’entrada en el marc de l’activitat administrativa (Marcial Pons, 2014); i diferents articles i capítols de llibre. També ha centrat la seva investigació en la tutela dels drets social en el context nacional i internacional, resultat del qual va publicar La protecció dels drets socials en l’àmbit de les Nacions Unides. El nou Protocol Facultatiu del Pacte Internacional de Drets Econòmics, Socials i Culturals (Aranzadi, 2012); a demés d’articles i capítols de llibre.
D’altra banda, la seva investigació transcorre per diferents temes relatius a la part especial del Dret Administratiu – amb publicacions en matèria de transparència i dret a la informació pública, Dret Públic Econòmic o Dret Deportiu, entre d’altres – però, en especial, es centra en qüestions vinculades a la Salut Pública i el Dret Agroalimentari, sobretot en els últims anys en el marc del projecte “El nou desenvolupament de la salut pública a Espanya i el sistema de drets fonamentals” (DER2016-75723-P) i del projecte “SPenT: Salut pública en transformació: Desinformació, Alimentació i Canvi Climàtic” (PID2019-107212RA-I00), del que n’ha set investigadora principal. Actualment és també investigadora principal del projecte “SACIR, Sistemes Agroalimentaris Circulars”, finançat per la UdL, i del projecte “Impacte de les Polítiques de Reducció d’Antibiòtics en la Salut i Benestar de Vaques Lleteres: Una Perspectiva One Health”, finançat per AGROTECNIO. Actualment està dirigint varies tesis doctorals vinculades a temes agroalimentaris i de salut pública; una d’aquestes tesis es realitza en co-tutela amb la Universitat de Milano Bicocca; i compta amb un projecte de tesis finançat a través del programa H2020 Marie Slodowska Curie Action Cofund, el qual va ser executat sota la seva direcció.
La salut pública i les qüestions agroalimentàries s’han convertit actualment en els eixos de la seva investigació, cosa que ha resultat en nombroses publicacions i participacions en congressos. Sent així, en el marc de la salut pública, compta amb diferents treballs sobre la resposta del dret front a situacions d’emergència, i el difícil equilibri entre la salut col·lectiva i els drets individuals, matèria en la que ha coordinat l’obra Els reptes del dret a la salut i de la salut pública en el Segle XXI, (Thomson-Reuters, 2020); i ha realitzat diferents aportacions vinculades a la resposta juridico-administrativa davant la COVID. Pel que fa al Dret Agroalimentari, ha dirigit el Manual Bàsic de Dret Alimentari (Tirant Lo Blanch, 2019); ha publicat diferents treballs sobre malbaratament d’aliments i al prevenció i gestió de residus alimentaris. De la mateixa manera també ha coordinat el número especial de la Revista Catalana de Dret Ambiental sobre La participació del dret en la construcció de sistemes alimentaris locals; i, recentment, l’obra col·lectiva La construcció de Sistemes Agroalimentaris Sostenibles: Proposta des del Dret, (Colex, 2024).
Des del 2023 ocupa el càrrec de vicedegana amb funcions de Cap d’Estudis de Dret de la Facultat de Dret, Economia i Turisme de la Universitat de Lleida; és també coordinadora de l’Àrea de Polítiques Alimentàries de la Fundació Triptolemos.
Respecte de les seves publicacions:
- Salamero Teixidó, Laura. “Els plans de gestió del risc d’inundació com a instrument de coordinació”, en actes del XIX congrés de l’Associació Espanyola de Professors de Dret Administratiu. El dret d’aigües a espanya: quaranta anys després, INAP, 2025 (pendent de publicació).
- Muñoz Gómez, Marta J. i Salamero Teixidó, Laura: “La participació del dret en la construcció de sistemes alimentaris locals”, direcció del número monogràfic de la Revista Catalana de Dret Ambiental, vol. 15 núm. 1 (2024).
- Salamero Teixidó, Laura: “La prevenció de residus: comentari als articles 17, 18 i 19 de la Llei de Residus i Sòls Contaminats per a una Economia Circular”, Revista Aragonesa d’Administració Pública, núm. Extra 21, 2022 (Exemplar dedicat a: Estudi sistemàtic sobre la Llei de Residus i Sòls Contaminats per a una economia circular (Llei 7/2022, de 8 d’abril), pp. 181-216.
Sobre Congressos:
- “Les crisis hídriques”, XIX Congrés de l’Associació Espanyola de Professors de Dret Administratiu. El dret d’aigües en Espanya: quaranta anys després, Universitat de Lleida, 30 i 1 de febrer de 2025. Enllaç: https://congresoaepdalleida2025.es/
- “El procediment administratiu com a «indicació de qualitat», en sí mateix: reflexions a la llum del nou Reglament (UE) 2024/1143”, Congrés Cibo di qualità le sfide del diritto. Un dialogo interdisciplinari su alimentazione, sostenibilità e innovazione, 14 i 15 de febrer de 2025, Universitat de Milano Bicocca, Milà (Itàlia). Enllaç: https://cibodirittosocieta.unimib.it/
- “Apunts legals respecte de la controvèrsia sobre els aliments ultra-processats”, Webinar entre 2 continents “La controvèrsia sobre els aliments ultra-processats”, organitzat per la fundació Tripolemos, 21 de novembre de 2024. Enllaç: https://www.triptolemos.org/webinar-entre-dos-continentes-la-controversia-sobre-los-alimentos-ultra-procesados/
- “Latest developments on EU actions and policies related to food waste”. Navigating the Future of the EU Sustainable Food Systems in the Digital Age, Online Seminar for the Launch of the Jean Monnet Centre of Excellence SUSTAIN, AgLaw Research Group, Sant’Anna School of Advanced Studies, Pisa (Itàlia), 19 de gener de 2024 (virtual).
- “El Dret a la (bona) alimentació”, Jornada de commemoració del 75è aniversari de la Declaració Universal de Drets Humans, organitzada per la Direcció General per a la promoció i Defensa dels Drets Humans del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, celebrat a l’Auditori de la Universitat de Lleida, 10 d’octubre de 2023.
- “El Dret com a Eina de Protecció del Medi Ambient”, en la Jornada sobre la Protecció Jurídica del Medi Ambient, organitzat per l’Institut d’Estudis Il·lerdencs, el dia 14 d’abril de 2023.