Participación del Departamento de Dret Administratiu en el Congrés Internacional "Food Law for a Healthier Future" a Neuchatel
Membres del Departamento de Dret Administrativo Participen en el Food Law Academic Network Conference
Descarregar Pdf
Entre els dies 15 i 16 de maig, diversos membres del Departament de Dret Administratiu de la Facultat de Dret, Economia i Turisme de la Universitat de Lleida van participar activament en la tercera edició del Congrés Anual de la Food Law Academic Network (FLAN), celebrat a la Faculté de Droit de la Université de Neuchâtel (Suïssa) sota el lema “Food Law for a Healthier Future”.
La nostra universitat hi va estar representada per la professora Dra. Marta J. Muñoz Gómez, la doctoranda Carme Ribes Ortega i el becari d’investigació David Velaz Bravo, tots ells membres del nostre departament.
El congrés va reunir més de 60 investigadors i investigadores internacionals amb l’objectiu d’explorar el paper del dret en la transformació dels sistemes alimentaris cap a models més saludables, sostenibles i justos. Al llarg de dues jornades, es van dur a terme conferències plenàries, panells temàtics i espais de debat interdisciplinari.
Ponències presentades pel nostre equip:
Carme Ribes Ortega
Ponència: Microplastics in the Food Chain: A Legal Gap Threatening One Health and Intergenerational Equity
Panell: One Health and Sustainable Food Systems (15 de maig)
Carme va analitzar les llacunes normatives entorn de la presència de microplàstics en la cadena alimentària i les seves implicacions des de l’enfocament One Health, així com els reptes d’equitat intergeneracional. La seva intervenció va destacar la necessitat de reformular el dret alimentari per fer front a la contaminació química des d’una perspectiva sistèmica i preventiva.
David Velaz Bravo
Ponència: The Farm Veterinarian in Spain: Ensuring Antimicrobial Stewardship and Food Safety Through EU Legislation
Panell: Agriculture, Land Use, and Environmental Impacts of Food Production (16 de maig)
La seva exposició va tractar sobre el veterinari d’explotació com a peça clau en la lluita contra la resistència antimicrobiana (AMR) dins de la cadena alimentària. Va analitzar aquesta figura tant des del vessant normatiu europeu com nacional, detallant el seu paper en la bioseguretat, la vigilància sanitària i la confiança del consumidor en la seguretat dels productes d’origen animal, garantint un producte segur per al consumidor, tot des d’una visió One Health.
Marta J. Muñoz Gómez
Ponència: Regulating "Food Proximity": Ensuring Consumer Transparency in the EU
Panell: Legal Challenges in Food Governance and Global Trade (16 de maig)
Marta va abordar la regulació fragmentada dels aliments de proximitat a la UE, qüestionant la veracitat d’etiquetes com “quilòmetre zero” o “circuits curts” des de la perspectiva del Reglament FIC i la nova Directiva (UE) 2024/825. Va defensar un marc harmonitzat que garanteixi transparència i eviti pràctiques comercials enganyoses.
Una experiència de creixement i projecció internacional
La participació en aquest esdeveniment ha estat una valuosa oportunitat per enfortir el posicionament del Departament de Dret Administratiu de la UdL en la recerca jurídica sobre sostenibilitat alimentària, salut pública i protecció del consumidor, alhora que es consoliden xarxes de cooperació acadèmica internacional.
Més informació sobre l’esdeveniment:
Programa oficial del congrés
Entrevista a la Prof. Mélanie Levy – RTS Forum
Reportatge RTN
Article a ArcInfo